Klangens verden

Fakta om klangskåle og lyd

Klangskåle er ikke blot smukke musikinstrumenter, men også kraftfulde redskaber til at skabe indre ro og harmoni. Lyden og vibrationerne påvirker de områder i vores krop, som er kommet ud af balance.

I Østen har man i årtusinder brugt klangskåle og lydhealende terapi til helbredende formål og til at fremme balance og vitalitet. Noget, der også er blevet en wellness trend her i Vesten, hvor lyd og frekvens terapi er gået hen og blevet den nye tids healingsværktøj for mange.

Kort om klangskålenes historie

Klangskålene stammer fra den buddhistiske tro og har i Østen været anvendt til meditation, helbredelse og healing i mere end 3.000 år.

I Østen, hvor man altid har arbejdet med kroppens naturlige healingsmekanisme, har skålene været brugt til helbredende formål og har kunnet afhjælpe ubalancer og fysiske skavanker uden brug af medicinering eller kirurgi.

Tyskeren Peter Hess tog for ca. 40 år siden klangen til Tyskland og udviklede en klangmassage terapiform, hvor dens store beroligende og selvhelbredende effekt siden hen har haft stor udbredelse.

I dag er behandlingen anerkendt for dens gode resultater og anvendes både i Tyskland, Østrig og USA af professionelle ergoterapeuter, fysioterapeuter, psykologer samt på hospitaler og hospicer, health & wellness centre m.v.

I Danmark er vi på rette vej, og klangterapien vinder stødt frem, blandt andet på specialinstitutioner for børn med særlige behov.

Lyd er den ny tids healingsværktøj

Lyd berører og forvandler os

“Hvis vi accepterer, at lyd er vibration, og eftersom vibrationer berører alle dele af vores fysiske væsen, så forstår vi, at lyden ikke kun høres gennem vores ører, men gennem alle celler i vores krop.

En grund til at lyd helbreder på det fysiske niveau, er fordi det så dybt berører og forvandler os på det følelsesmæssige og åndelige plan.

Lyd kan afhjælpe ubalancer inden for alle fysiologiske funktioner og kan spille en positiv rolle i behandlingen af ​​stort set enhver sygdom”.

– Dr. Mitchell Gaynor, direktør for medicinsk onkologi og integreret medicin, New York 

Lydens positive effekter

Vores krop består af omkring 70 % vand. Alt hvad vi oplever, både positivt og negativt, lagres i kroppen. Særligt stress, jag og ængstelse kan sætte sig og give smerter eller uro og derved skabe ubalance i en eller anden form.  

Når klangskålene spilles, skaber de vibrationer og lydfrekvenser, der kan påvirke kroppens celler og organer og løsne op for spændingstilstande. Også blod og lymfesystemet aktiveres og er en hjælp til frigivelse af affaldsstoffer fra kroppen.

Nervesystemet beroliges og vores hjernebølger bliver meditative
Brug af klangterapi og -lyd er samtidig en meget effektiv metode til at aktivere ro-hvile tilstanden i nervesystemet, og hjernebølgerne bringes ned på et meditativt og lavt niveau (ofte Theta tilstand). Forskning har vist, at alene tredive minutter om dagen med Theta meditation, dramatisk kan forbedre en persons generelle sundhed og velvære.

Det har også vist sig, at en afbalancering af nervesystemet har større indflydelse på at kunne berolige en person, der måtte have følelsen af frygt, uro og angst, end det er at forsøge at berolige det kognitive sind. Derfor skal nervesystemet først og fremmest i ro, hvis man vil følelser af stress, bekymring og angst til livs.

Brug af beroligende klang- og lydterapi er en meget bredspektret metode til restitution hos personer, både fysisk og psykisk – og samtidig en undersøttende hjælp til at booste kroppens egne selvhealende evner.

Videnskabelige undersøgelser om brugen af klang- og lydmeditation

Disse videnskabelige rapporter er blot et mindre udsnit af et par udenlandske undersøgelser, der har påpeget de positive effekter ved brug af klangskåle og meditative lydbade.

 

Rapport fra 2008 foretaget af Journal of Complementary Medicine Research
Her har man undersøgt og rapporteret, at brug af lyd fra klangskåle reducerer oplevelsen af ​​smerte.

 

Rapport fra 2014 fra American Journal of Health Promotion
Rapporten konkluderer, at lyden af klangskåle sænker blodtrykket.

 

Undersøgelse fra 2016 foretaget af Journal of Evidence-Based Complementary Alternative Medicine
Det rapporteres, at deltagere generelt oplever følelsen af indre fred og er i dyb afslapning efter lydmeditationer.

 

Atter en undersøgelse i 2017 foretaget af Journal of Evidence-Based Complementary Alternative Medicine
Det konkluderes, at lydmeditationsdeltagere oplever betydelig færre kropslige spændinger og mindre vrede, træthed og deprimeret tilstand.

 

Læs uddybende om afhandlinger og forskning i klanglydes positive effekter her:

Mere om klang og lydens effekterMere om klang- og lydmeditationer

oplev klang

Klangmeditation med lydhealing

For grupper

Meditativ klang- og lydhealing er en meget behagelig og sanselig oplevelse. Det er samtidig en meget dyb og restituerende afspænding, som forplanter sig helt ned på celleniveau.

Du ligger på en madras/yogamåtte og slapper af, mens du lytter til de beroligende lyde, som med deres frekvenser og energibølger er i stand til at afbalancere og heale din krop fysisk og psykisk.

Alle kan deltage, og der kræver ikke forudgående erfaring med meditation.

Klangmassage med healing

1:1 sessioner

Brug af lyd fra klangskåle er en unik og naturlig kilde til at genfinde ny indre ro og balance og til at booste kroppens egne selvhealende processer.

Det er en afspændende og dyb og restituerende behandling. Mens du ligger fuldt påklædt på briksen, bliver du badet i lyd fra klangskåle både på og rundt om din krop.

Find mere info om hvad klangmassage og -healing kan gøre for dig. Tryk på boksen nedenfor.

Klangskåle intro mini workshop

Små hold

Deltag i en 1/2 dags workshop og få vejledning og tips til hvordan, du anvender de fantastiske skåle.

Er for dig, der ønsker viden om klangskåle, og hvordan de kan anvendes på dig selv og din familie.

Også for yogalærere, massører eller alternative behandlere, der ønsker at bruge skålene under yoga eller på klienter.

Du får lov at afprøve og lege med både store som små klangskåle, og mærke hvad de forskellige skåle kan.

ARTIKEL om klang og healing 

Hvad går klanghealing ud på…?

Når man ikke har prøvet det før…

Skribenten fra magasinet PSYKOLOGI (Annette Aggerbeck) havde ikke prøvet klangmassage og healing før, og var nysgerrig efter at mærke effekten på egen krop.

Læs om hendes oplevelse hos mig her.